Tein paahtovanukasta elämäni ensimmäistä kertaa. Ja teen takuulla toistekin. :)
Crème Brûlée eli paahtovanukas on ranskalaisen keittiön jälkiruokien klassikko. Sen herkullinen maku ja pehmeys syntyvät kananmunan ja kerman yhdistelmästä. Rapeaksi paahdettu sokeripinta ja tuoreet marjat viimeistelevät nautinnon.
Tein leivontafoorumille tutoriaalin paahtovanukkaasta. Sieltä löytyy enemmän kuvia ja opastusta kohokkaan valmistuksesta.
Kohokas oli pehmeän makuinen, mutta kuitenkin melko makea. Ensi kerralla täytyy muokata reseptiä hieman ja vähentää sokerin määrää. Hyvää se oli kuitenkin. :)
Mun on ollut tarkoitus kokeilla tän tekoa jo pitkään. Tää on varmasti ihanan täyteläinen.
VastaaPoistaNäyttää just niin mun herkulta!
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaPakko oli poistaa tuo edellinen kirjoitus, oli sen verran paljon kirjoitusvirheitä :D
VastaaPoistaHyvältä vaikuttaa tämä bruleesi ^^ on muuten yksi parhaista jälkkäreistä tuoreiden marjojen kanssa tarjottuna! oispa jo kesä niin sais vaikka marinoida mansikoita..
Tuohon ohjeeseen tarjoaisin siulle muutamia muutoksia. Oon ite työskennellyt kolmessa ravintolassa (joissa tehdään bruleita) niin voisin vähän tarkentaa muutamia kohtia. :) On siis kokemusta bruleiden teosta.
Ensimmäisenä:
Bruleiden pitäisi olla pinnaltaan lähes "värittömiä" uunista otettaessa. Miulle opetettiin, että bruleen pinnan tulee jäädä vaaleaksi, ja ruskea väri otetaan vasta polttimolla :)
Brulee kypsennetään miedossa lämmössä 130c-140c, noin 30min-40min. Perinteisimmin siis.
Bruleevuoat tulee peittää aina foliolla todella tiukasti ennen uuniin laittamista. Tämä estää pinnan kuorettumisen + bruleet eivät ota väriä. Yleensä tehtiin siis niin, että aseteltiin ramekins-vuoat vähän syvemmälle pellille vierekkäin + vesihaude vuokien alle/väliin ja päälle ainakin kaksi kerrosta foliota, riippuen pellin koosta. Tällä tapaa bruleet olivat parhaimmillaan!
Oli pakko huomauttaa, toivottavasti et pahastunut. :)
Ps. tuota gallianon kuusenhavumaisuutta jäin mietiskelemään. Ootko ihan varma että oot maistellut juuri tuota vaniljan makuista gallianoa? :P aika hassua.
Kiitos kaikille kommenteista!
VastaaPoistaJa Insanity, todella mainiota että jaksoit kirjoittaa noin perusteellisen vastauksen, en pahastunut, päinvastoin! :) Täytyy ensi kerralla siis ehdottomasti kokeilla noita siun mainitsemia juttuja, tuota foliota ja matalempaa lämpötilaa. Itsekin vähän kummastelin paahtovanukkaan tummaa pintaa jo ennen paahtoa, monissa ohjeissa uunin lämpötila oli 175 astetta joten sillä mentiin. (ikinä ei pitäisi luottaa liikaa ohjeeseen vaan omaan maalaisjärkeen...).
Itse en ollut ennen tehnyt tätä herkkua, joten neuvot tulivat tarpeeseen jatkoa ajatellen. Täytynee seuraavan kokeilun jälkeen hieman rustata tuota tutoriaaliakin uusiksi.
Mukava kuulla, että vinkeistä oli hyötyä! Miulla on kyllä tuon bruleen ohje jossain tallessa, en vaan tähän hätään jaksa kaivella sitä tuolta kansioista :P Mie joskus tässä kaiveskelen, ja kirjotan siulle sen ravintoloissa käytetyn ohjeen vaikka sähköpostiin. Ohje on kutakuinkin sama kuin käyttämäsi, voi olla että pieniä muutoksia/ eroja on. Kyllä sen gallianon ihan vaniljaiselta pitäisi maistua, tai ainakin miun suussa se maistuu vaniljalta :P Gallianohan on tosi monikäyttöistä likööriä, sitä voi käyttää loistavasti kakun täytteisiin + vaniljajäätelön rakennetta parantamaan + TUOREIDEN MANSIKOIDEN MARINOINTIIN! galliano/sokeriliemessä marinoidut mansikat on jotain maaaaaaaaaailman parasta. Monella aalla ;)
VastaaPoistaKuola valuu kun katselen kuvaa... Kirjoittelustanne päätellen kyseessä on kuitenkin sen lajin taito, että taidan tyytyä tilailemaan vaan ravintolassa.
VastaaPoistaHerkullisen näköistä. Noista muotoseikoista ja muusta en tiedä. Olen kuitenkin tehnyt joitain kertoja minäkin ja ihanaa on ollut!
VastaaPoistaMarsa, kannattaa kyllä kokeilla, ei ole niin vaikeaa kuin miltä kuulostaa! :)
VastaaPoistaMama, maukasta on!
Kerran olen tätä syönyt ravintolassa ja herkkua oli! Pitäisköhän uskaltaa kokeilla...
VastaaPoistaAnne, kokeile ihmeessä! :D
VastaaPoista